Krónika

Magyarország legnehezebb sportmászóútjai     Letöltés

 

Jól indul a 2011-es sportmászó szezon!
Bubb Ferenc

Január elsején, a Szilvesztert többedmagával a szlovéniai Mišja peč-en töltő 16 éves Farkas Tamásnak volt köszönhető az év első nehezebb megmászása. Tomi megmászta a nem kifejezetten hosszú, de annál velősebb utat a Strta Srca-t (Jelentése: Összetört szív. Forrás: Schin ’Törppapa’ Ferenc), amely 8a+ (UIAA X-) nehézségű (FA Igor Jamnikar, ’89).
A következő fagyos héten lelkesült fel a veszprémi Ágh István (az Ördög-árok bouldereinek szinte kizárólagos első megmászója és a hely boulderkalauzának szerzője), hallva a szegedi (300 km!) Lajkó Bendegúzék pár nappal korábbi túrájáról. A szegedi srácok Ördög-árkot keresték, de végül Dudaron kötöttek ki. Pisti felismerve az egyik képen azt a tömböt, amit ő is próbálgatott már évekkel korábban, kiment befejezni a (az egyébként rendkívül motivált) Bendegúz által kidolgozott, de még nem megmászott Mrocna tutaj-t. A név Izer Bálinttól és a Misján (bíztatás céljából) lelkesen ordibáló lengyel mászókollégáktól származik, a nehézség pedig végül fb (azaz fontainebleaui) 7b+ lett. Pisti még a következő bouldereket, kunsztokat nyitotta ott: Zimankó Balázzsal (fb 6b), Zsebibaba (fb 6a+), Spongyabob (fb 6a), Tunyacsáp (fb 6a+), Zsebibaba direkt (fb 6c), Újévi jókívánságok (fb 7b). Ezalatt nyitotta Kovács Balázs is Dudaron a Czááfoj (fb 7a) és később Ördög-árokban a Brendon élete (fb 7a) nevű bouldereket.

Zengő Márk
Mišja peč-en a Lahko noč, Irena (8b) nevű útban. 
Fotó: Földes András


Január vége felé Nagy Ferdinánd, azaz ’Nándi’, miután tavaly (16 év után) elsőként ismételte meg (gyengébbek kedvéért: második megmászás) a Szedermotor (fb 7c, X-, FA Urbanics Áron ’94) nevű bouldert ’Agg-hegy’-en megmászta annak ülőstartos verzióját is, melynek a Szedermotor SDS nevet adta. Nándi szerint az ülőstart nem emel fokozatot az eredeti nehézségén, tehát ez is fb 7c (UIAA X-) marad.
Pontosan ugyanezen a napon mászta meg Ágh István a Mrocna tutaj direktjét a Tutaj extra nevű bouldert, melyre a fb, 7c (UIAA kb. X-) nehézséget ajánlotta. Ezután másnap Ördög-árokban megnyitotta a Leo & Fred nevű traverzt (fb 7c) és a következő bouldereket: Gigasztár (fb 7a+ trav.), a Tűz van, babám! (fb 7b), az Albatrosz (fb 6a+), a Gigasztár bloc (fb 6c+), a Dinamika (fb 6a), a Statika (fb 6a+), a Ha ló nincs, a kutya is jó (fb 7b trav.; rövid nevén: Lókutya), a Nyári munka a Balatonon (fb 6b+) és a Karib-tenger kalózai (fb 6c+).

A Február hó Kuna Ágnes Tschak Bumm (7a, VIII, FA A. Membier) megmászásával kezdődött Adlitzgräben-en, majd Misjával folytatódott, de most Gyenes Balázs volt a főszereplő. Balázs megmászta az Čao bejbe (Szia kicsim!) nevű utat (8a, IX+/X-), és mivel ’maradt még egy kis benya a tankban’ rögtön utána a Müncheni Sörfesztiválról elnevezett Oktoberfest-et is (8a, IX+/X-). A közismerten nehéz misjai éjszakák megterhelésének köszönhetően viszont csak ráduplázni tudott a tavalyi hármasára (3 tízes kategóriás út/hétvége), és másnap letolta még második kísérletre az albán szeszesitalt népszerűsítő Albanski konjak-ot (8a, IX+/X-; 31 méter!). Balázs edz
éséről feljegyezték, hogy levezesse még a felesleges energiáit miután túl van a 20-szor 10 darab kisperemes húzódzkodáson (persze mindig egész percről indítva a tízet, ún. „brókertempó”-ban), már csak egy tíz kilós tárcsát
akaszt a derekára és lehúz vele még pár százat sima rúdon… :-)
A következő héten
Ágh Pisti ismét nyit Dudaron egy újabb bouldert, a Hüvelyk Matyi-t, melyre a fb 7c+ nehézséget ajánlja, majd rögtön egy másikat A szépség és szörnyeteg-et (fb 7a), majd annak nehezített verzióját A szépség és szörnyeteg direkt-et (fb 7b).
Mr. Devil’s Gorge, azaz Ágh úr nem sokkal később megnyitja Ördög-árokban a Nagy utazás nevű traverzet (összekötve és meghosszabbítva a Lowrider és a Ha ló nincs, a kutya is jó nevű traverzeket), amit fb 7c-re értékel.
Közben Dede László elsőként és viszonylag könnyen ismételte meg a Ramones együttes egyik számáról elnevezett Blitzkrieg Bop-ot (fb 7c+, FA Ágh ’10)!
Szintén itt nyitja meg Izer Bálint személyes élményei által inspirálva (!) a Tantestületi (fb 6b+) nevű bouldert. Bálint tette, amely úgymond a fenti élményhez ’segítette’ őt, németországban is megihletett bouldert (Projekt jemandes, fb ?, N
ussdorf, D).

Izer Bálint az En attendant Godot ismétlése közben. Fotó: Borbély Gábor


Február közepéhez köthető Ravadits Kornél (több hazai tízes kategóriájú út megnyitójának) könyöktörése is sajnos, melyből remélhetőleg lassan maradéktalanul felépül!
20-ika környékén hatalmas magyar csapat utazik Mišja peč-re ismét, ahol szép eredmények születnek. Krizsán Gyögy, azaz ’Gyurca’, (életkor: 53!) például megmászta talán az egyik legszebb és legösszetettebb 8a-t a katlanban, az Oktoberfest-et (IX+/X-, 29m), amely mászás némelyek szerint az év mászása címre is méltán pályázhatna! A jelenleg legjobban mászó tűzoltónk,  Gyenes Balázs pedig a számtalan ospi kilenc-kilencpluszos onsight-ja mellett (Eolo extension 7c+, IX+; Fragile 7c, IX; Ko bo padal dež 7c+, IX+) megmászta a vastag alkarú amerikai képregényhősről (Popeye) elnevezett Popaj-t is (8a+, X-). Ezen a túrán Farkas Tomi láthatta az ospi tájat „Madártávlat”-ból, azaz sikeresen abszolválta a Ptičja perspektiva-t (8a+, X-) és az Albanski konjak-ot (8a, IX+/X-) is, míg Komjáti Zoli pedig a francia forradalom idején ’halálos’ pontossággal dolgozó eszközről elnevezett Giljotina-t (8a, IX+/X-) tolta le.

Az itthon lévők sem töltik addig ölbe tett kézzel az időt: Schmidt Tamás, alias „Patkány” ismétli „Agg-hegy”-en a méltán híres Kalahári-traverz-t (fb 8a, FA Urbanics ’94), melynek nehézségén ugyan van még némi polémia, de szerintem a fb 8a-s nehézség helytálló lehet.
Ez alatt Nándi ismétli „St. Balaton-highland”-on Pisti mesterdarabját, az ATV televízió-csatorna többségi tulajdonosaként is ism
ert ’gyüli’ TV-műsoráról elnevezett Vidám vasárnap-ot (fb 7c+, FA Ágh ’05), melynek talán ez csak a harmadik megmászása. Utána megismételte a nem túl alacsony (viszont elég magas) Lacoste-ot is (fb 7c, FA Ágh ’06), majd megmászta elsőként az alsó tömb használata nélkül (kvázi függeszkedve) a Kapálódzá nevű bouldert, melynek a Ne kapálódzá! nevet és az fb 7b+ nehézséget adta. Közben azért nyitott néhány könnyebb darabot is: Leánykérés (fb 6b), Fóka (fb 6c), Rozmár (Fóka extension, fb 7a). Ezután a következő hétvégén Nándi is megismételte a Kalahári-traverz-et „Agg-hegy”-en.

Nagy Ferdinánd, azaz 'Nándi' a Ha nincs ló, jó a kutya is nevű boulderben. Fotó: Ágh István

A hó végi Misja túrán Dede Laci több ígéretes kísérletet tesz a nem túl gyakran mászott és felső tábláján sorozatosan komoly akasztási nehézségeket tartalmazó „Kislány”-ra, a Chiquita-ra (8b, X; 32m), mely próbák közben tulajdonképpen (többször is) megmássza a Chiquita első hosszát (8a, IX+/X-; 32m, FA Srečo Rehberger, ’90). Sajnos a sikeres megvalósítást időlegesen meghiúsította egy alkarsérülés, amelyből Laci már kilábalóban van, így remélhetőleg a következő hírek már egy örömteli mászást követő standlánccsörgésről szólnak majd. 

A március hónap a csehországi Petrohrádon indult Pistiék mászásaival. Ágh Pisti megmászta az I. világháborúban használt (Krupp-művek által gyártott) 420 milliméteres űrméretű mozsárágyúról, az ún. ’Kövér Bertáról’ elnevezett Tlustá Berta-t (fb 7c) és az Obivak Kenobi-t (fb 7c). Kovács Balázzsal együtt megmászták a Zabíjecka-t („Vámpír”, fb 7c) és Balázs megmászta még a Tačiona Něhule nevű bouldert is (fb 7c). 
Közben a trad-mászás egyik hazai nagykövete, a szegedi Lajkó Bendegúz nyitott egy új clean utat Várgesztesen a Bánya-falon, amely tulajdonképpen nehezebb variánsa a tavaly nyitott Csak ugatjuk a mászást (6c+, VIII-) nevű, szintén clean útnak. Az új út a Számháború nevet kapta és a Csak ugatjuk a mászást-ból indulva, annak a háromnegyedénél fordul balra egy nagy tető alá, majd azon át fel. Nehézsége kb. VIII+ (7a+/b) lehet Bendegúz szerint, a megmászásról készült videó pedig itten vagyon: http://vimeo.com/21230595.
A történet Misján folytatódik, ahol a mászásoktatással is foglalkozó Payer Kornél is megmászta a térdakasztásairól híres és rendkívül impozáns Albanski konjak-ot (8a).
Zengő Márk ugya
nazon hétvégén mászta meg a 8b (X) nehézségű Lahko noč, Irena („Jó éjszakát, Irén!”) nevű utat! Megjegyzem, hogy ez nagyon ígéretes szezonkezdés, mert bár tavaly Márk volt talán a legeredményesebb „köteles” sziklamászó az itthon megmászott 8c-jével (Bányarém X+/XI-, FA Urbanics '00, Kis-Gerecse) és a külföldön mászott 8b+-ával (The Black Bean X+, Ceüse, FR), összesen azért csak két (legalább) ilyen nehéz utat mászott meg.
Megemlíteném még Takács Teodóra a parázson sütött, vagdalt birkahúsról elnevezett Čevapčič (6c, VII+/VIII-) megmászását is, amellyel példaértékű mentális fejlődésről tett tanúbizonyságot (nyilván dicséret illeti személyi edzőjét és párját, Kornélt is!), ami minden bizonnyal jótékonyan fogja motiválni hölgy-mászóinkat.
Március közepe táján Komjáti Zolinak ’adta’ :-) a Kaszáspók (fb 7c, X-; FA Urbanics, ’94), amely a városra némán letekintő, gyönyörűséges Tündér-sziklára csendben vigyázó Tündér-tömbön található. Sajnos a hó végi Ujjerő versenyen Zoli eltörte az egyik kézközépcsontját, de remélem, hogy hamarosan ismét láthatjuk őt a B.C. nehezebb kunsztjaiban!

Vincze Márton, azaz 'Travis' Ördög-árokban a
The Call of Cthulhu nevű boulderben (7a+). Fotó: Szücs Gabriella


Másnap pedig ’Travis’, azaz Vincze Márton ismétli először a Pisti által Ördög-árokban nyitott és stílusosan „Ördög álarcának” elnevezett Devil's Masquerade-ot (fb 7c, FA Ágh ’10). Travist, saját bevallása szerint csak egy lehelet választotta el a flash-től! Benne is, és a kunsztot a hónap végén szintén ismétlő Izer Bálintban is merültek fel kétségek a nehézséggel kapcsolatban, de figyelve Travis formáját ez idő tájt, talán lehetséges az fb 7c is. Ide fűzném ’Tódi’-nak, azaz Komondi Csabának, a magyar versenymászás legeredményesebb sportolójának (sok-sok éve a legjobb tíz között található a gyorsasági mászás világranglistáján, és aki jelenleg a Spider mászóterem szakmai vezetője és egyik tulajdonosa) véleményét, aki a ’majdnem’ megmászásokat gyakran kommentálta így: „Majdnem kanállal nem lehet levest enni”. :-)
Miközben ugyanitt Izer Bálint megnyitja a Zooknie (fb 5a) nevű bouldert, Pisti is nyitogatja sorra tovább a bouldereket: Por una Cabeza  (fb 7c trav.), Ki nevet a végén? (fb 7a+), Nem forró olaj (fb 6c+), Szoba kilátással (fb 6b+), (…és meleg vízzel) (fb 6b+), Dédapám (fb 6c), Leányálom (fb 5b). 
Közben a hónap idusán Misján ’portyázó’ 3 autónyi ember közül Krizsán Vera lett holtversenyben úgymond (Ervin szavajárását idézve) a ’túra embere’! Vera, a korábban említett úriember (Gyurca) legidősebb leánya megmászta a kategóriájában egyáltalán nem könnyű cseppkőormányról elnevezett utat, a Jumbo-t (7a, VIII) és onsightolta a Čevapčič-ot (6c, VII+/VIII-)! A címért csak Kuna Ági volt vele versenyben, aki megmászta a vénebb Misjára járók által egy réges-régi sztori miatt csak ’A birkózó útja’-ként emlegetett Sreča vrtnice („A boldogság rózsái”) nevű utat (7a+, VIII+). 
A gyönyörű tavaszias időjárás mászók tömegét csábította ki, például a tavaly sok új úttal bővülő Róka-hegyre. Itt jegyezném meg figyelmeztetésül, hogy mivel Róka-hegy robbantással fejtett kőbánya volt, ezért a kőzet minősége nem túl jó! Aki a falak alatt tartózkodik, annak mindenképpen javallott a sisak használata, mert a falakról folyamatosan potyoghatnak a kisebb-nagyobb kövek és kristályok! Amikor itt mászunk, akkor tudatában kell lennünk, hogy ez ne
m egy klasszikus mászóiskola, vagy sportmászóhely. Itt úgy kell másznunk, mint egy tátrai vagy alpesi mászóvidéken, az esés esélyét minimalizálva, tartalékokkal, és lehetőleg nem a tudásunk határáig nyújtózkodva, mert bárm
elyik útban, bármikor, bármilyen fogás letörhet alattunk!
Időközben kisebb mag
yar csapat jutott el a törökországi Antalya-ba, ahol a Geyikbayiri nevű mászóhelyen, a remek fizikai formában lévő Kulcsár ’Kulacs’ Gábor kiváló onsightja mellett (Finger Prostitution, 7c, szektor: Sarkit) megmászta 8a-s útjait is: Colonist (8a, szektor: Sarkit), Richtfest (8a, szektor: Trebenna West)!
Visszatérve a formába len
dült ’Travis’-re, nem túl sok erőfeszítéssel neki sikerült (bár sokan próbálgatták) másodikként megismételni a Blitzkrieg Bop-ot (fb 7c+)!
Közben Borsos Ági megmászta Várgesztesen a kis fogásairól híres Dietmar Proske emlékút-at (7a, VIII, 1.tr Dietmar Proske ’91), majd néhán
y nappal később, talán Kis-Gerecse idei első megmászását tolva, Kocsis Richárd Orpheus nevű projektjének a falat kettéosztó párkányáig tartó alsó hosszát is (7a, VIII).
Ugyanezen csütörtöki napon nyitotta Ördög-árokban a veszprémi Izer Bálint az Utolsó vacsora nevű boulderét (fb 7a+) és Pisti pedig az ehhez illő Jézus Krisztus Szupersztár-t (fb 7b+). A hónapot talán ’Travis’ Kaszáspók (fb 7c) megmászása zárta.


Ágh István a Jézus Krisztus Szupersztár-ban (fb 7b+). Fotó: Izer Bálint


Még csak április elejét írjuk, de már ’Travis’ is letolta a Lacoste-ot (fb 7c) ’St. Balaton-highland’-on és az ismét Misjára látogató mászók a komolyabb hőterhelésen és az előnyös bőrszínen kívül mást is hazahozhattak képzeletbeli szatyraikban. A komoly téli felkészülésen átesett Simon Bence (életkor: 19 év) például megmászta a több vallásban is jelenlévő (buddhizmus, hinduizmus, dzsainizmus, szikhizmu), az újra testesülések egymás után következő sorozatát jelentő motívumról elnevezett, szép mozgású (és misjai alapnak számító) utat a Samsara-t (8a, IX+/X-). Továbbá a néhány sorral feljebb említett Krizsán Vera társa és edzője, azaz Gyenes Balázs megmászta a Samsara kiterjesztését, a nagyon kitett és fantasztikus vonalvezetésű Izgljubjeni sin-t (8a+, X-), mely valószínűleg a plafonjában található ember nagyságú odúiról kapta nevét: Elveszett fiú. Az ujjsérüléséből felépült Scharnitzky Ádám pedig kitűnő formát hozva megmászta a hely legnépszerűbb ’glatt’ tízes útját, a Mrtvaški ples-t (8b). A „Holtak táncának” atlétikus mozdulatait lehetőségünk van megnézni a Youtube-on, többek között az osztrák Barbara Raudnertől is.
Ezalatt Kovács ’Lui’ Tamás kinittelte két tavalyi útját Várgesztesen. Az első a Hátszél (VI+/VII-), a Bánya-fal bal oldalán a Tavaszi szél-től jobbra, de a Bevágás-tól közvetlenül balra található út, 4 nittel és (egyenlőre) 2 standnittel. A másik az Erőltetett menet (VII-, 2 nitt + 1 stand nitt), amely a Tojás-fal bal szélén fut, közvetlenül balra a Baby / Kloáka (VIII-) nevű út mellett, amelynek standját egyébként könnyen el is érhetjük az út végéből a leereszkedés céljából.
Lassan elkezdődnek a munkálatok Kis-Gerecsében is (a Nulladik-udvarban és attól még a völgy felé eső falakon is) a tavaly megmászott, vagy kijelölt utak rendbehozatalára (mászhatóvá tételére)! És itt jegyezném meg annak, akit érint, hogy a Lélekharang (8a+, X-) már száraz és mászható.

Lezárva: 2011.04.05-én.

Jó mászást Nektek!

Feri

Nincs kommentár vagy összekötő szöveg az egyes helyekhez és mászásokhoz. A megmászások most is Magyarországon (beleértve azt is, ha egy külföldi mászott meg nálunk valamit) és külföldön történt mászások szerint vannak csoportosítva és azon belül pedig legtöbbször alfabetikus sorrendben a mászókat tekintve. Talán annyi változás az eddigiekhez képest, hogy a köteles mászások IX+/X- (8a) fokozattól,  a boulderek vagy kunsztok esetében fb. 7c fokozattól vannak feljegyezve.

Az onsight esetében pedig a köteles mászások 7c-től, a a boulderek vagy kunsztok esetében fb. 7b fokozattól vannak öszesítve.


…Persze továbbra is várom az információkat…


 - A 2009-es megmászások krónikája (sport út, boulder, kunszt)

Belföld

 

„Ag-hegy”:                   Gyíkvér orig. ü.s. (kunszt)      X (fb 7c+)           Ágh István,

                                                                                                                  Nagy Ferdinánd

 

                                       Gyíkvér orig. (kunszt)             X- (fb 7c)            Nagy Ferdinánd

 

Dörgicse:                      Árva fiú (kunszt)                      X- (fb 7c)            Ízer Bálint FA

 

Hámor:                          Mózes ü.s.s.!                          IX+/X- (8a)         Bodrogi Zoltán FA,

                                                                                                                  Földesi Lóránt

 

Kis-Gerecse:                Dead Line                                X+ (8b+)            Dede László,

                                                                                                                  Zengő Márk

 

                                       Lakmározának vala…             X+ (8b+)            Zengő Márk

 

                                       Legyintgető titánok                  X+ (8b+)            Zengő Márk

 

                                       Zed                                          X/X+ (8b/b+)     Kismarczi Gergely,

                                                                                                                  Zengő Márk

                                                                                                                 

                                       Sarlatán                                   X (8b)                 Komjáti Zoltán,

                                                                                                                  Nagy Ferdinánd

 

                                       Fenevad                                  X (8b)                 Pulinka Zsolt

 

                                       A harangok…                          X-/X (8a+/b)       Fekete Ákos,

                                                                                                                  Komjáti Zoltán,

                                                                                                                  Pulinka Zsolt

                                                                                                                 

                                       Abokalipszis                            X- (8a+)              Pulinka Zsolt,

                                                                                                                  Zengő Márk

 

                                       Laura                                       X- (8a+)             Payer Kornél,

                                      

                                       Pszeudo-szakáll                     X- (8a+)              Zengő Márk

 

                                       Lélekharang                            X- (8a+)              Balogh Zsolt,

                                                                                                                  Gyenes Balázs

                                                                                                                 

                                      

                                       Nazgul                                     IX+/X- (8a)         Balogh Zsolt,

                                                                                                                  Fülöp István (H-RO-E),

                                                                                                                  Komjáti Zoltán,

                                                                                                                  Zengő Márk

 

                                       Sorvadás (variáns)                 X+ (8b+)             Zengő Márk

 

                                       Masters of Snotting                 IX (7c)                Scharnitzky Ádám flash

 

 

               Új utak:            Orpheusz                                projekt                Kocsis Richárd

                                      

                                       Táltos Peti (variáns)                X/X+ (8b/b+)      Zengő Márk

   

                                       A játéknak vége... (variáns)    X (8b)                 Kismarczi Gergely

 

                                       Elég volt! (variáns)                  IX+/X- (8a)         Bubb Ferenc,

                                                                                                                  Pulinka Zsolt

 

                                       Kurblimadár                             VIII+/IX- (7b)      Kocsis Richárd FA

 

                                       Alkonyat                                  VII+ (6b+)           Bubb Ferenc FA

 

                                       Nem fontos                             VI- (6a)               Bubb Ferenc FA

 

                                       Álmodban zombi voltál            VII/VII+ (6b/b+)  Bubb Ferenc FA

 

                                       Inkább néma gyerek               VI- (6a)               Bubb Ferenc FA

 

                                       Nyíghatnál!                              VIII- (6c+)           Bubb Ferenc FA

 

                                       Halmókusbéka                        VII- (6a+)            Bubb Ferenc FA

 

                                       Képzelt riport

                                             egy idilli párkapcsolatról   VII+/VIII (6b+/7a)   Bubb Ferenc FA

 

Kő-árok:                        Mikrokozmosz                         X+ (8b+)             Ágh István FA

 

                                       Ha lenne tízezer Forintom…  IX+/X- (8a)          Ágh István FA,

                                                                                                                  Ízer Bálint,

                                                                                                                  Kovács Balázs

 

                                       If direkt                                    IX+/X- (8a)         Bubb Ferenc,

                                                                                                                  Ízer Bálint

                                                                                                                 

„Pozitív mesebeli lény-sziklája”: Kaszáspók (kunszt)    X- (fb 7c)      Ízer Bálint,

                                                                                                                  Lőrinczy Kristóf,

                                                                                                                  Mészáros Bence,

                                                                                                                  Szabó Balázs

 

                                          Tündérkert (kunszt)                   X (fb 7c+)     Mészáros Bence

 

„St. Balatonhighland”: Lacoste                                      X- (fb 7c)      Gyenes Balázs,

                                                                                                                  Komjáti Zoltán

 

Külföld

 

Adlitzgräben (A):            Back to work                              IX+/X- (8a)         Kismarczi Gergely

 

                                          Block rockin’ beats                    X- (8a+)              Kismarczi Gergely

 

                                          Self destroying prophecy           IX+/X- (8a)         Kismarczi Gergely

 

                                          Semiramis plus (variáns)           IX+/X- (8a)         Kismarczi Gergely FA

 

                                          Arbitrage                                    IX+/X- (8a)         Pulinka Zsolt

 

Arsch der Welt (A):         Benson Arizona                         X- (8a+)              Ágh István

 

                                          Kriegeskunst                              IX+/X- (8a)         Molnár Gergő

 

Céüse (F):                        Dolce vita                                   X- (8a+)              Zengő Márk

 

Chironico (CH):               Vitruvian Man (boulder)             X- (fb 7c)            Komjáti Zoltán,

                                                                                                                        Nagy Ferdinánd,

                                                                                                                        Szabó Balázs

 

                                          Les Doigts Verts (boulder)        X (fb 7c+)           Zupán Tamás

 

                                          Birds (boulder)                           X- (fb 7c)            Szabó Balázs

 

                                          Bella Gnocca (boulder)              IX/IX+ (fb 7b)     Zupán Tamás flash

 

Frankenjura (D):              2 Strong                                     IX+/X- (8a)         Ágh István

 

Hohe Wand (A):               Nobodi                                        IX+/X- (8a)         Dede László

 

Kotečnik (SLO):              Divji Moz                                    IX+/X- (8a)         Ágh István

 

                                          Musculus (boulder)                    X- (fb 7c)            Ágh István

 

Magic Wood (CH):          Höhenzone (boulder)                 X- (fb 7c)            Komjáti Zoltán

 

                                          Piranja (boulder)                        X (fb 7c+)           Martincsák István

 

                                          Gollum (boulder)                        X- (fb 7c)            Nagy Ferdinánd

 

                                          Enterprise in Space (boulder)    X- (fb 7c)            Nagy Ferdinánd

 

                                          Blindfisch (boulder)         X- (fb 7c)                      Lőrinczy Kristóf,

                                                                                                                        Szabó Balázs,

                                                                                                                        Zupán Tamás

 

Merkenstein (A):             Totem (boulder)                         X (fb 7c+)           Ágh István

 

                                          Totem SD (boulder)                   X+ (fb 8a)           Ágh István

 

                                          Kung Fu beta (boulder)              X- (fb 7c)            Ágh István

 

                                          Lost (boulder)                             X- (fb 7c)            Ágh István

 

Mišja peč (SLO):             Sonce v očeh                             X- (8a+)              Fekete Ákos,

                                                                                                                        Scharnitzky Ádám

 

                                          Albanski konjak                         IX+/X- (8a)         Dede László,

                                                                                                                        Kismarczi Gergely,

                                                                                                                        Zengő Márk

 

                                          Čao bejbe                                   IX+/X- (8a)         Payer Kornél

                                         

                                          Samsara                                    IX+/X- (8a)         Bubb Ferenc,

                                                                                                                        Fekete Ákos,

                                                                                                                        Gyenes Balázs,

                                                                                                                        Horváth Gábor,

                                                               Kovács Tamás,

                                    Payer Kornél, Scharnitzky Ádám,

                                                              

                                          Oktoberfest                                IX+/X- (8a)         Fekete Ákos,

                                                                                                                        Payer Kornél,

                                                                                                                        Zengő Márk

 

                                          Chiquita (I. hossz)                      IX+/X- (8a)         Payer Kornél,

                                                                                                                        Zengő Márk

 

                                          Iglu                                             IX+/X- (8a)         Payer Kornél,

                                                                                                                        Pulinka Zsolt

 

                                         

                                          Urbanova                                   IX+/X- (8a)         Zengő Márk

 

                                          Pinot                                           IX (7c)                Zengő Márk os.

 

Paklenica (HR):               Mrakan                                       X- (8a+)              Payer Kornél

 

Petrohrad (CZ):               Umakrat (boulder)                      X- (fb 7c)            Ágh István,

                                                                                                                        Kovács Balázs

 

Thalhofergrat (A):           Aiolos                                         X (8b)                 Dede László

 

                                          Wie wird Ihnen denn?                IX+/X- (8a)         Ágh István,

                                                                                                                        Ízer Bálint

 

Tres Ponts (E):                Nidra                                          IX+ (7c+)   Kismarczi Gergely os.

 

                                          Alt Urgell                                    IX (7c)        Kismarczi Gergely os.

 

Santa Linya (E):              Niu de chut                                 IX (7c)        Scharnitzky Ádám os.

 

                                          Assaltinbanquis Arquelogico     IX (7c)           Scharnitzky Ádám os.

 

                                          Tack band                                  IX (7c)        Scharnitzky Ádám os.

 

Sant Llorenc del Munt (E):          Zombie                         IX (7c)        Kismarczi Gergely os.

 

Zillertall (A):                     5 Stern                                       IX+ (7c+)            Zengő Márk os.

 

 

Nyilván sok szép és nehéz utat másztak meg még tavaly, de sajnos csak ennyit

sikerült összegyűjtenem. Elnézést mindazoktól, akik esetleg nem szerepelnek,

pedig megérdemelnék! …Persze továbbra is várom az információkat…

 

 

 

rövidítések:

 

fb:              A bouldereknél és a kunsztoknál zárójelben a fb., azaz fontainebleau-i nehézség

                  szerepel, míg a köteles utaknál a mediterán fokozat. (A különböző fokozatok

                  átváltása csak tájékoztató jellegű, lehetnek benne eltérések!)

FA:            First ascent, azaz első megmászás.

flash:         egy út megmászása az első próbálkozásra úgy, hogy már láttunk rajta valakit

                  mászni (vagy elmondták a mozdulatokat, képeket láttunk róla, filmen láttuk),

                  vagy ereszkedés közben már alaposan szemügyre vettük.

tr.:              Top rope: (felsőzés, oroszozás) egy út megmászása egyhuzamban, az út

                  tetejéről (standjából) beeresztett kötél biztosításával.

os.:            Onsight: a mászó számára teljesen ismeretlen út (a mászó semmilyen előzetes

                  információval nem rendelkezett az útról, azaz nem hallott-nem látott róla semmit)

                  alsós megmászása, esés és pihenés nélkül az első próbálkozásra.

boulder:     (jel.: kőtömb, nagy szikladarab /GB/) kötél nélküli mászást jelent, jellemzően pár

méteres magasságig (3-10m). A megadott (pl. kalauz) beszállástól felmászás úgy, hogy a leglogikusabb vonalvezetésbe eső sziklafelület összes lehetőségét (fogás, lépés) használhatja a mászó. A mászó biztosítása a boulder-szivacs (crashpad) és/vagy fogóember(spotter).

kunszt:       szabott fogásokon, lépéseken és/vagy útvonalon haladó boulder