Balesetbiztosítás

A legmegfontoltabb mászókat is érheti baleset, vagy kerülhetnek szorult helyzetbe, pl. esés közben egy bokaficam, vagy rossz időjárás miatt helikopteres mentés szükséges. Jó esetben minden állampolgár, akár dolgozik, akár tanul biztosított Magyarországon. Azért vannak kivételek, pl. akinek nincs érvényes, vagy tisztázott egészségbiztosítási jogviszonya.

A biztosított jogviszony az Európai Unió (EU) és az Európai Gazdasági Közösség (EGK) államaiban is érvényes, figyelembe véve néhány helyi sajátosságot, pl. baleset esetén az ellátás díját néhol azonnal kell fizetni, és utólag téríti meg a TB, ha téríti. Az említett külföldi országokban az élő magyarországi biztosított jogviszony az Európai Egészségbiztosítási Kártya meglétével igazolható. Ha nem váltjuk ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, akkor is él a biztosított jogviszony, de bizonyos helyzetekben elég macerás lehet az ügyintézés, és kis valószínűséggel az is előfordulhat, hogy nem térítik meg a jogos járandóságot.

A lényeg az, hogy váltsuk ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amelynek kiváltása ingyenes, és a kiadástól számított 4 évig érvényes. Helikopteres mentésre lehet szükség alpesi mentésnél, vagy akár sportmászó helyről is, ha gerincsérülés történt, de síbalesetnél is szóba jöhet. Mászók közül is sokan szeretik a téli sportokat, vagy kerékpározást, stb. Na erre egyáltalán nem jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya. Szerencsétlen helyzetben az lehet a szerencsénk, ha nem konkrétan mászás közben történik a baleset, hanem pl. futás, vagy túrázás közben. Fontos tudni, hogy a magyarországi biztosítotti jogviszony szerint az extrém sport közben elszenvedett sérülések ellátását és kezelését nem támogatja a TB.

Osztrák Alpin Club (OEAV) Biztosítás

Sok mászó köt OEAV biztosítást külföldi mászáshoz, alpesi teljesítményekhez, síeléshez. Ne legyen rá szükség, hogy használni kelljen, de ha esemény van akkor jó tudni mire számíthatunk.

Kucsera Bálint, a Gerecse Sziklamászó Sportegyesület oszlopos tagja osztja meg velünk személyes tapasztalatait ide kattintva.