Isztriai Húsvét

Lelkes mászócsapatunk úgy döntött, hogy idén tavasszal, a húsvéti hosszú hétvégét egy nappal megtoldva az Isztriai-félsziget szemet gyönyörködtető tájain, az itteni remek mászóhelyek szikláit koptatva piheni ki munkahelyi megpróbáltatásait. Tervünk elsősorban Rovinj (Budapestről 493km, kb. 6 óra autóval) környéke sportmászóhelyeinek (Rovinj, Limski Kanal, Dvigrad) felfedezése volt, útba ejtve Vela Draga vadregényes mászóhelyét, ami régóta izgatta fantáziánkat. Szubjektív beszámoló praktikus információkkal.

View Az istriai sportmászó POI-k megtekintése nagyobb térképen

Vela Draga

A mászóhely az Ucka Nemzeti Park védett területén található, különleges környezetben, egy meredek falakkal övezett kanyonban. A völgy egyik oldalán sziklaletörések és izgalmas, karcsú szilatornyok, a másikon sok száz méter széles, 60-80 méter magas sziklafal (csak az előbbin van lehetőség mászásra). A 2009-es kiadású Boris Cujic-féle Horvátország-mászókalauz (http://www.amazon.co.uk/Croatia-Climbing-Guidebook-Boris-Cujic/dp/9536912082) szerint 56 út található itt, ebből a legtöbb (38) a hozzánk hasonló lelkes amatőr mászók számára vonzó, 6a-6c+ nehézségi fokozatban. Az általam kipróbált utak változatos formákat mutattak, lyukak, zsebek és peremek, reibungus részek, sziklaélek és "piazos" pikkelymászás mind előfordultak. Néhány rövidebb és könnyebb útban a fogásokon érezni lehetett némi zsírosodást. Az utak jól kiépítettek, bár egy konkrét útban a rozsdával teljesen beborított stand jelen sorok szerzőjében a visszaeresztés során keltett kényelmetlen érzéseket. Összességében a hely különleges szépsége, az izgalmas tornyok és a remek utak maradandó élményt jelenthetnek, akár csak félnapos, ki- vagy hazautazást megszakító mászóprogramként is.

Rijeka felől érkezve kövessük az A7-es, majd A8-as utat Pazin felé. Rijekától kb. 30km-re az A8-as út áthalad az Ucka alagúton (Tunel Ucka, 28KN átkelési díj). Az alagút kijárata után az első lehetőségnél rögtön térjünk le jobbra, majd válasszuk az első lehetőséget balra, Brci felé. Áthaladva az A8 hídja alatt kb. 500m-re található a parkoló (Vela Draga tábla). A sziklák innen kb. 10 percnyire, néhol meredek, köves ösvényt követve érhetők el.

Limski Kanal, D szektor

Limski Kanal Isztria egyik legnagyobb sportmászóhelye, 107 mászóúttal 4 különálló szektorban, a tengerből a 12km mélyen a félszigetbe benyúló, népszerű turista-célpont Limski fjord végében. Az általunk felkeresett D szektor megközelítése nem teljesen triviális, de az az AAA+ minőségű szikla és a fantasztikus kilátás a csatornára bőségesen kárpótolni fognak. 31 út található itt, a legtöbb 5c-6b nehézségben. A sziklasáv 40-50m magas, lehetőséget adva hosszabb, 20-30m-es, illetve néhány 2 kötélhosszas (40m) mászásra is. A fogások minősége mindenhol fenomenális, tökéletesen tapadó, kompakt kőzetet élvezhetünk, ez együtt a mélyen alattunk nyogodtan hullámzó széles csatorna látványával szerény tapasztalatomban az egyik legminőségibb sportmászóélményt nyújtotta. Szívből ajánlom mindenkinek. Limski Kanal északi oldalán található Klostar falucska, ha Rovinj felől érkezünk, a falu határát átlépve balkéz felől, közvetlenül egy vendéglő előtt forduljunk le az autóútról. Kb. 600m után, a kolostorrom mellett egy (nyitva álló) sorompó -- mellette a táblán a horvát felirat szerint a nemzeti park járművein kívül tilos behajtani, mi mégis kövessük a helyieket és hajtsunk be a földútra. 200m után az első lehetőségnél forduljunk balra, majd röviddel utána az első lehetőségnél jobbra, majd döcögjünk tovább kb. 1km-t a földúton, leereszkedve egy meredek lejtőn, majd fel egy hasonló emelkedőn. A "parkolót" a földút egy kiszélesedésében az előttünk érkező mászók itt parkoló járművei jelzik (további tájékozódási pont az út jobboldalán egy fából tákolt magasles). A sziklák kb. 5 percnyire találhatók az út baloldaláról, közvetlen a parkolóból induló ösvényen. A fal nyáron csak 18h után kap árnyékot.

Dvigrad

A régió második legnagyobb mászóhelye 89 úttal (többek között 25 út 5a-5c+, 31 út 6a-6c+, 23 út 7a-7c+ nehézségben). A sokféle nemzet idelátogató mászói között rendkívül népszerű hely egy összefüggő, több száz méter széles sziklasáv, nem túl hosszú, átlagosan 15m magas utakkal. A fogások formakincsére elsősorban az oldott lyukak és a kis peremek jellemzők. Sokszor találhatjuk magunkat a fal aljában húzódó barlangokból felszökő áthajlások nehéz beszállómozdulata felett töprengve, de van jópár teljesen reibungos út is. A számomra némileg előnytelen fogásvilág, a gyakran közeli és sűrű növényzet, de főként a hely rendkívüli népszerűsége (időnként zsíros fogások, tumultus) miatt számomra ez a hely nem került fel a kedvencek listájára, de a társaságban többeknek elnyerte a tetszését, ahogy bennem is maradtak emlékek egy-két szép útról.

Rovinj felől közvetlenül a Kanfanar település előtti elágazásban forduljunk balra, Sveti Lovrec / Korenici felé. Jobbkéz felől Dvigrad várromja mellett elhaladva a szerpentinen feljutva az elágazásban forduljunk jobbra Korenici felé (5km). A falu után 800m-re jobbra van a parkoló és a sziklákhoz vezető ösvény kezdete (10 perc). Az út parkolóval szemközti oldalán, 100m-rel feljebb található a Sport & Relax kemping.

A kalauz szerint vigyázni kell a kígyókkal (a fogásokban tanyázó meglett példányokról szóló beszámolók ellenére nekünk nem volt hozzájuk szerencsénk.) A sziklák nyáron 16h után vannak árnyékban.

Kempingek

Camp Polari

Mivel a vadkemping egész Horvátországban tilos, némi netes keresőmunka után a számunkra kedvező árfekvésű, Rovinjhoz közeli Camp Polari kempingre esett a választásunk. Jól felszerelt, tiszta, saját tengerparttal (stranddal) rendelkező, hatalmas kiterjedésű, kellemes kempingnek bizonyult. Rovinj az óvárossal, a festői kikötővel és a rengeteg kiváló étteremmel kb. 4km távolságra van. Érkezés minden nap legkésőbb csak éjfélig lehetséges.

http://www.campingrovinjvrsar.com/Campgrounds/Polari_Rovinj

Kb. 10-12 Eur/fő/éj összesen

Sport & Relax Climbing Camp, Dvigrad

Költségérzékenyebb, civilizációs ártalmakra (meleg zuhany, elektromosság stb.) kevésbé érzékeny mászók számára a közvetlenül Dvigrad mászóhely mellett található Sport & Relax magánkemping ajánlható, ahol valószínűleg az éjfél utáni érkezésből sem csinálnak gondot.

http://sites.google.com/site/sportandrelax/

Kb. 5-7 Eur/fő/éj

Camp Porton Biondi

Nem jártunk itt, de a régióban jellemző magas kempingárakhoz képest (20-30 eurótól) szintén kedvező árfekvésű, 800m-re Rovinj központjától található Porton Biondi kemping jó választás lehet:

http://www.portonbiondi.hr/home_eng.html

Kb. 10 Eur/fő/éj

A beszámolóhoz tartozó GPS koordinátákat megtaláljátok a horvátországi sportmászó POI-k között.

A beszámolót és a képeket nagyon köszönjük Miháltz Marci klubtagunknak!