Edzés

Az edzés alapvető célja mászóteljesítményünk növelése különféle terhelés által. Ha valaki csak spontán mászogat, az is valamiféle edzésnek tekinthető, de sportszakmai értelemben az edzésnek tudatosnak és irányítottnak kell lenni. Jó ha tudjuk, hogy melyik képességünket és milyen mértékben akarjuk fejleszteni.

Rendszeresség: Az edzés egyik alappillére a rendszeresség. Lehetőleg a mászónapokat minél egyenletesebben osszuk el. Heti egy alkalom nem tekinthető edzésnek, inkább barátkozás a sporttal. Heti két alkalom kezdőknél mérsékelt fejlődéssel jár, haladóknál igazából nem fejleszt, csak a megszerzett mászótudás szinten tartására alkalmas. Heti három alkalommal már hosszú távon is komoly eredmények érhetők el (pl. hétfő-szerda-péntek, vagy szerda-szombat-vasárnap). Még a heti négy alkalom is működőképes, jó elosztással (pl. kedd-szerda-szombat-vasárnap). Heti öt, hat vagy hét mászónap, vagy edzés komoly túlterheléshez, sérüléshez vezethet, ami azért nem követendő példa.

A mászóedzés ütemezése: Ha elmegyünk mászni, érdemes megfelelő időt adni magunknak, hogy az edzésnek legyen értelme. Egy elkapkodott pl. 30 perces edzés valószínűleg nem lesz hatékony. A javasolt edzés idő 2-3 óra, de többen 4-5 órát is szánnak rá, plusz az utazás. A mászó blokkok között célszerű 5-10 perces pihenőket tartani, mert a túlterhelés miatt az egész edzés vakvágányra futhat. Minden mászóedzés után kifejezetten érdemes nyújtani, hogy a megterhelt izomzat lemerevedését megakadályozzuk. Sajnos ezt többen nem tartják szem előtt, és sajnos van is emiatt problémájuk.

A mászóedzés javasolt felépítése:Gimnasztika (fej, nyak, váll, törzs, láb) és pici nyújtás

Bemelegítő mászás (nem megterhelő fokozat, a cél az átmozgatás)

Felvezető mászás (közepes fokozat, még van tartalékunk)

Képességfejlesztő mászás (technikai és erőnléti határaink feszegetése, teljes erőbedobás, technika csiszolása)

Levezető mászás (közepes fokozat, levezető terheléssel)

Levezető nyújtás (közepes intenzitással)

További edzéstippek: Röviden és tömören alapvető információkat gyűjtöttünk itt össze a mászók számára az edzésről. Részletes információkat és további technikai instrukciókat a www.sportmaszoedzes.blogspot.com weboldalon találhattok, ahol egyéni kérdések megválaszolására és további edzéstippekre is van lehetőség.