Gyógyászati segédeszközök

Ujj-masszírozó gyűrű (tüskés gyűrű):

Mire használható?

A tüskés gyűrű fokozott igénybevételnek kitett, túlterhelt, vagy sérült ujjízületek, szalagok regenerálására, gyógykezelésére használható, pl. sziklamászás, billentyűs, fúvós, húros hangszeren játszók, gyors és gépírók, illetve napi több órás számítógép billentyűzetet használók, masszőrök, kézilabdázók, kosárlabdázók, kézművesek, baleseti regenerálásra szorulók, stb. Célszerű használni, pl. sportolóknál, hangszeren játszóknál az ujjízület igénybe vétele előtt bemelegítésként, illetve bármely ujjízület igénybe vétele után regenerálás céljából, akár a terhelést követően azonnal, akár egyéb terhelésmentes időszakokban is. Az ujjakon a kezdődő bőrkeményedést is puhítja a gyűrű használata.

Hogyan használjuk?

Az ábrán is látható jellegzetes ujj-ízületi pontokon (ízületi pontonként, azaz egy ujjon 3 különböző ponton) a gyűrű viszonylag gyors oda-vissza mozgatásával (görgetésével) szükséges az ujjakat masszírozni. Egy adott izületi ponton kb. 20-30 oda-vissza masszírozó mozdulat szükséges, de ez a szám az egyéni igényeknek és a sérülés jellegének megfelelően változtatható. Utána lépünk tovább a következő izületi pontra, illetve a következő ujjra. Ha speciális igények nem indokolják (pl. gitárosok), akkor hüvelyk ujjat nem szükséges masszírozni, de természetesen a sérülés jellegének megfelelően szükséges lehet, és alkalmazható. A masszírozás erejét és intenzitását a gyűrű nyomásával és az oda-vissza mozdulatok sebességének növelésével lehet fokozni. Célszerű a mutató ujjon kezdeni a masszírozást, majd a másik kéz mutató ujján folytatni, hogy a masszírozó kéz ne kapjon monoton terhelést, és így haladjunk váltott kezekkel egészen a kisujjakig. A masszírozást javasolt mindkét kéz ujjain 3 sorozatban elvégezni, illetve a terhelés, vagy sérülés jellegének megfelelően naponta 2-3, vagy több kezelést elvégezni. A sérült ujj regenerálására lehetőség szerint több időt célszerű fordítani. Minden ujjon elvégzett 3 sorozat kb. 5-10 percig tart, amit azért érdemes a túlterhelt/sérült ízületek kezelésére szánni.

Megjegyzés:

Az ujj-masszírozó gyűrű nagyon pici, könnyen elveszíthető, zsebből könnyen kirántható, ezért praktikusan kis műanyag dobozkában célszerű tárolni. A gyűrű a nem tervezett igénybevételt nem viseli el, pl. rálépés, ráülés, húzás, nyújtás, stb. Rendeltetésszerű használat esetén a gyűrű élettartama kb. 1 év, akár mindennapos használat mellett is, de gondos használat mellett ez 2-3 év is lehet. Praktikusan alkalmazható a napközben adódó kihasználatlan időszakokban is, pl. várakozás, utazás, TV nézés, zene hallgatás, szobakerékpározás, stb. közben. A kereskedelmi forgalomban több féle (legalább 3-4 féle) tüskés gyűrű elérhető, amelyek jellemzően kelet-európai, vagy távol-keleti gyártmányok. A gyűrűk közötti különbség a masszírozó tüske hegyességben, szúrósságában rejlik. Vannak olyan kivitelek, amelyeknek tüskéi le vannak gömbölyítve és kevésbé szúrósak. Ez a picinek tűnő különbség kulcsfontosságú a regeneráló hatás eredményét tekintve, de sajnos a legömbölyített tüskével rendelkező gyűrűnél a hatékony regenerálás nem működik. Ha valaki interneten keres tüskés gyűrűt, az ott látható fotóról sok esetben nem megállapítható, hogy milyen a tüskék kialakítása. Ez a különbség természetesen az árban, illetve az ár/érték arányban is megjelenik. Ha tévedésből a legömbölyített gyűrűhöz van szerencsénk, ott az ár/érték arányt viszonylag könnyű kiszámolni, mégha olcsóbban jutottunk is hozzá, hiszen ennél a masszírozó és regeneráló hatás nulla. Célszerű szakmailag megbízható forrásra hagyatkozni.

Kar-masszírozó gyűrű (tüskés karkötő):

Mire használható?

A tüskés karkötő fokozott igénybevételnek kitett, túlterhelt, vagy sérült alkar, felkar, könyökízület, illetve szalagok regenerálására, gyógykezelésére használható. Ide tartozik a golfkönyök és teniszkönyök problémáinak enyhítése. Használhatják pl. sziklamászók, asztaliteniszezők, teniszezők, kézilabdázók, kosárlabdázók, baleseti regenerálásra szorulók, stb. Célszerű használni, pl. sportolóknál, a könyökízület, illetve a karok igénybe vétele előtt bemelegítésként, illetve bármely karokat érintő igénybevétel után regenerálás céljából, akár a terhelést követően azonnal, akár egyéb terhelésmentes időszakokban is.

A tüskés karkötő intenzív fizikai igénybevétel hatására a karban (alkar és felkar) kialakult izomfeszültség csökkentésére, inak és szalagok regenerálására használható. Nagy terhelés hatására, vagy túlterhelés hatására az izmok bedurranhatnak, lemerevedhetnek, illetve görcsös izomállapot alakulhat ki. Extrém igénybevétel esetén az inakat ez úgy érintheti, hogy a csonthoz (csonthártyához) tapadási pont részlegesen, vagy teljesen felszakadhatnak. Ez már fájdalommal is jár, mert a csonthártya ilyenkor érzékenyen reagál. Sziklamászásnál időnként előfordulhat olyan mértékű ujjsérülés, hogy az adott ujjat mozgató szalag egészen a könyökízületig végigfutó fájdalommal jelzi számunkra a sérülés tényét. Az ehhez hasonló tapadási pont, szalag, illetve könyökízületi sérülések sajnos lassan gyógyulnak és erősen visszavetik a befektetett edzésmunkát. Előfordul, hogy nem vesszük elég komolyan a sérülést, töretlenül folytatjuk az edzésmunkát és még rásérülünk. Gyakran ezt a tünetet az egészségügyi szakellátásban „hosszú pihentetéssel” kezelik, több esetben rögzítő gipsz felhelyezésével próbálják meg garantálni a szükséges pihenőidő betartását. Hát ez sem sokat segít az edzésprogramunk fenntartásánál.

Hogyan használjuk?

Az ábrán is látható jellegzetes könyök-izületi pontokon, belső- és külső könyök, alkar izmok és bicepsz tapadási pontokon (izületi pontonként, azaz egy karon több különböző ponton) a gyűrű viszonylag gyors oda-vissza mozgatásával (görgetésével) szükséges a karokat masszírozni. Egy adott izületi ponton kb. 20-30 oda-vissza masszírozó mozdulat szükséges, de ez a szám az egyéni igényeknek és a sérülés jellegének megfelelően változtatható. A masszírozás erejét és intenzitását a gyűrű nyomásával és az oda-vissza mozdulatok sebességének növelésével lehet fokozni. Fontos, hogy a gyűrű mozgatását az ellentétes kéz tenyerével végezzük, és a nyomás erejét is ezáltal szabályozhatjuk. A könyök gyűrű karon történő szimpla végig görgetése semmit sem ér! Célszerű váltott karokkal haladni, hogy a masszírozó kéz (masszírozó tenyér) ne kapjon monoton terhelést. A masszírozást javasolt mindkét karon 3 sorozatban elvégezni, illetve a terhelés, vagy sérülés jellegének megfelelően naponta 2-3, vagy több kezelést elvégezni. A sérült könyökízület/karok regenerálására lehetőség szerint több időt célszerű fordítani. Mindkét karon elvégzett 3 sorozat kb. 5-10 percig tart, amit azért érdemes a túlterhelt, vagy sérült könyökizületek és karok kezelésére szánni.

Térd-masszírozó gyűrű (térd gyűrű):

Mire használható?

A térd gyűrű fokozott igénybevételnek kitett, túlterhelt, vagy sérült lábszár, comb alsó harmad, térdízület, illetve szalagok regenerálására, gyógykezelésére használható. Ide tartozik a térd környéki keresztszalagok és oldalszalagok problémáinak enyhítése. Használhatják pl. futók, bármely erős lábmunkát, vagy futó mozgásformát tartalmazó sportágat űzők, illetve baleseti regenerálásra szorulók, stb. Célszerű használni, pl. sportolóknál, a térdízület, illetve a vádli igénybe vétele előtt bemelegítésként, illetve bármely lábszárat, a combot, illetve a térdet érintő igénybevétel után regenerálás céljából, akár a terhelést követően azonnal, akár egyéb terhelésmentes időszakokban is.A térd gyűrű intenzív fizikai igénybevétel hatására a lábakban (lábszárban és a comb alsó harmadában) kialakult izomfeszültség csökkentésére, inak és szalagok regenerálására használható. Nagy terhelés hatására, vagy túlterhelés hatására az izmok bedurranhatnak, lemerevedhetnek, illetve görcsös izomállapot alakulhat ki. Extrém igénybevétel esetén az inakat ez úgy érintheti, hogy a csonthoz (csonthártyához) tapadási pont részlegesen, vagy teljesen felszakadhatnak. Ez már fájdalommal is jár, mert a csonthártya ilyenkor érzékenyen reagál. Az ehhez hasonló tapadási pont, szalag, illetve térdízületi sérülések sajnos lassan gyógyulnak és erősen visszavetik a befektetett edzésmunkát. Előfordul, hogy nem vesszük elég komolyan a sérülést, töretlenül folytatjuk az edzésmunkát és még rásérülünk. A térd gyűrű másodlagos funkciója, hogy Csivava nyakörvként is használható. Ebben a funkcióban kevésbé hasznos de nagyon jó optikai tuning.

Hogyan használjuk?

A jellegzetes térdízületi pontokon, térdkörnyéki és tapadási pontokon (a lábszáron, a comb alsó harmadán és pl. a négyfejű combizom térdhez közeli tapadási pontjain), ízületi pontonként, azaz egy lábon több különböző ponton, a gyűrű viszonylag gyors oda-vissza mozgatásával (görgetésével) szükséges a lábakat masszírozni. Egy adott ízületi ponton kb. 20-30 oda-vissza masszírozó mozdulat szükséges, de ez a szám az egyéni igényeknek és a sérülés jellegének megfelelően változtatható. A masszírozás erejét és intenzitását a gyűrű nyomásával és az oda-vissza mozdulatok sebességének növelésével lehet fokozni. Fontos, hogy a gyűrű mozgatását egymás felé fordított két tenyérrel végezzük, és a nyomás erejét is ezáltal szabályozhatjuk. A térd gyűrű lábon történő szimpla végig görgetése semmit sem ér! Lehetőség van arra is, hogy a masszírozást segítőtársunk, vagy terapeuta végezze. A masszírozást javasolt mindkét lábon 3 sorozatban elvégezni, illetve a terhelés, vagy sérülés jellegének megfelelően naponta 2-3, vagy több kezelést elvégezni. A sérült térdízület/lábak regenerálására lehetőség szerint több időt célszerű fordítani. Mindkét lábon elvégzett 3 sorozat kb. 5-10 percig tart, amit azért érdemes a túlterhelt, vagy sérült térdízületek és lábak kezelésére szánni.

Tüskés párna (Kuznyecov-féle applikátor):

Kuznyecov egy orosz súlyemelő volt, aki az európai kultúrában az elsők között volt, aki tudatosan alkalmazta a tüskés párnát. Súlyemelő versenyeken a versenyszámok közötti pihenő időt a tüskés párnán fekve töltötte. Ezáltal fokozta a keringést, regenerálta hátizmait, csökkentette a hátizmok feszültségét, hogy a következő versenyszámban eredményesebben tudjon teljesíteni.

Mire használható?

A számos orvosi és alternatív kezelési lehetőségen túl a tüskés párna otthoni, egyéni használatra is alkalmas, gyógyászati segédeszköz. Alapgondolata a hagyományos kínai orvoslás őskorának tapasztalataiból származik. Hatása az ún. „pekingi kalapács” alkalmazásának eredményeivel hasonlítható össze. Megszűnteti az ízületekben, izomzatban és a hátgerincben jelentkező fájdalmakat, elősegíti a szervezet regenerációját és növeli munkaképességét, egyben mozgósítja a szervezet kóros fájdalomjelenségek leküzdésére irányuló önvédelmi erőtartalékait. Különösen gerincproblémák esetén hatékony, ugyanis a tüskés párna alkalmazásával erősen mérsékelni lehet a hosszanti hátizom, illetve a gerinc környéki izmok indokolatlan izomfeszültségét. A hátizmok túlfeszített állapota, tónusa származhat fizikai megterheléstől, illetve különböző stresszhatásoktól. Ha a hátizmok feszültsége tartós, akkor a gerinc akár az éjszakai „pihenés” alatt is „terhelés” alatt van, szélsőséges esetben a porckorongok folyamatos „prés” alatt vannak. Sajnos a porckorongok nem erre a terhelésre vannak méretezve, és innen már rövid út vezet a porckorongsérv kialakulásához. A tüskés párna ingerlő hatása fokozza a hajszálerekben a véráramlást, a szövetekben lerakódott salakanyagok eltávozását, javítja az idegpályák működését, fájdalomcsillapító, egyben élénkítő hatású. Aktivizálja a vér- és nyirokkeringést, ezáltal jobb lesz a szövetek tápanyag- és oxigénellátása, emellett elősegíti az izmok ellazulását. Kedvezően hat a hormonháztartásra is. A terápia kezdetén fellépő fájdalom következtében az agy fájdalomcsökkentő hormonokat termel, melyek a kezelt terület egészére hatnak. A különböző reflexzónákon keresztül kitűnő távolhatások érhetők el a belső szervekhez. Emellett jó eredmények érhetők el többek között ízületi panaszok, gerincfájdalmak, fejfájás, fáradtság, levertség, nőgyógyászati problémák, álmatlanság, arc- és szemkörüli izmok rángása, asztma, szív- és érrendszeri betegségek esetében is.

Hogyan használjuk?

Egy kb. 35 X 65 cm méretű műanyag, vagy szövet lepedőre 18 hegyes tüskét tartalmazó lapos műanyag korongok vannak erősítve, melyek ingerlik a bőrön található idegvégződéseket, akupunktúrás pontokat és a kötőszövetet. A tüskés párna felfújható, illetve szivacsos kivitelben fordul elő. A felfújást maximum 1-3 centiméteres vastagságig szabad végezni. Ha a párna kidurran, a rugalmasságát vékony szivaccsal lehet pótolni. Teljes háttal, viszonylag gyorsan a tüskés párnára feküdve, az első 2 perc kellemetlen, kissé fájdalmas, majd a fájdalom hamar elmúlik, a bizsergő érzés erősödik, lassú felmelegedés kezdődik, a hát kipirul. Nincs az a masszázs, amivel ilyen vérbőséget lehetne előidézni! Ugyanez a hatás érhető el bármely kezelt területen: nyakon, derékon, térden, fejen stb. Feküdjünk rá a tüskés párnára, vagy szorítsuk rá gumival a kezelendő felületre, beteg testrészre. Kisebb problémák esetén napi 10-30 perc, régi krónikus betegségeknél 20-40 perc kezelés szükséges. Hozzászokás után a testrészhez rögzítve akár több órai kezelés is lehetséges. Praktikusan lefekvés előtt, az ágyfelületre célszerű helyezni, és betakarózva rajta csupasz felső testtel, párna nélkül, hanyatt fekve pihenni. Keresztcsonti szakaszban lévő gerincproblémák esetén a pihenő idő felét érdemes felhúzott lábbal tölteni. A párnára fekvést követően maradjunk nyugalomban, ha nem muszáj ne mocorogjunk, mert karcolhatja a bőrt. Ha az érintett bőrfelületen (háton) érzékeny pl. anyajegy található, javasolt leragasztani pl. 3M selyem tapasszal, hagyományos leukoplaszt nem jó, mert leszedéskor irritálhatja az anyajegyet. A tüskés párna tárolása és szállítása során figyeljünk arra, hogy a párna ne durranjon ki, az éles tüskék nagyon könnyen kilukasztják a felfújható rész. Általában elegendő a párnát 1-2 cm vastagra fújni és soha nem szükséges leengedni. Használat után tüskével kifelé érdemes félbe hajtani, majd egy kiselejtezett pólóval minkét külső oldalt letakarni, és pl. szekrény polcon így tárolni. Szállítani is így érdemes, ha utazáskor magunkkal visszük, többen így használják (nyaralás, külföldi utazás, sportverseny, stb.)

Kockázatok ismertetése:

Rendeltetésszerű használat esetén a tüskés párna jól alkalmazható. Nem rendeltetésszerű használat esetén káros hatásokkal, fizikai sérüléssel kell számolnunk. A tüskék eléggé szúrósak, pl. rátenyerelés, vagy mezítlábbal rálépés esetén akár vérző sérülést is okozhatnak. Használat esetén tartsuk be a fokozatosság elvét! A tüskés párna fokozott méregtelenítést idéz elő a vele érintkező szövetekben, és távolhatása révén a reflexzónáknak megfelelő belső szervekben. Ezért számoljunk a méregtelenítés mellékhatásaival is, pl. vizeletben jelentkező méreganyagok, stb! Magának a kezelésnek káros mellékhatása nem ismert. Ellenjavallatok: lázas, fertőző betegedések, heveny gyulladások idején; bőrelváltozások a kezelendő felületen: szemölcs, anyajegy, melanoma, kiütés, pikkelysömör, övsömör, bármilyen seb, bőr alatti zsírcsomó, zsírdaganat, nyirokcsomó duzzanat és műtéti heg; visszérgyulladás, trombózis, vérzékenység, ödéma, terhesség, magas vérnyomás, infarktus-veszély, rosszindulatú daganatos betegségek. A tüskés párna használata előtt kérje ki orvos, vagy természetgyógyász tanácsát!