Mászóhelyek GPS koordinátái

Mi a jelentősége a GPS koordináták használatának, miért fontos a mászóhelyek GPS koordinátáinak naprakész nyilvántartása?

A sziklamászás, mint a kalandvágyók sportja rengeteg utazással jár, ami önmagában egy nagyszerű dolog. Bizonyos mászóhelyek megközelítése korántsem egyszerű, némelyik mászóhely szó szerint a világ végén van. Persze minden helyet meg lehet találni, csak az a kérdés, hogy mennyi idő alatt. Vagy ha egészen véletlenül eltévednénk, ami Észak-Olasz mászóhelyeknél azért előfordul, hogyan tudunk segítséget kérni pl. hajnali 3-4 óra körül. Többen átéltük már az érzést: munka után péntek délutáni indulás, egész éjszaka vezetés országokon át, és érkezéskor hajnalban tanácstalan botorkálás a mászóhely környékén, amikor már alig várjuk, hogy még azért néhány órára lehunyjuk a szemünket. Ezek mellett már az is nagy eredmény, hogy útközben nem tévedünk el, hiszen a fölösleges kitérővel elvesztegetett idő megspórolása jól jöhet máshol.

Ezért hoztuk létre a magyar mászók által leggyakrabban látogatott mászóhelyek GPS adatbázisát. Ennek segítségével a nemtervezett kitérők mellőzésével garantáltan a kívánt helyre érkezel. A GPS adatbázist folyamatosan bővítjük, ahol megfordulunk, az hamarosan felkerül a listára. Minden mászótársunktól szívesen fogadjuk a GPS koordinátákat, aki új helyen jár, hogy ezután bárki számára elérhetővé tegyük. Természetesen előnyét csak azok tudják kihasználni, akik rendelkeznek valamilyen navigációs készülékkel. Amit mindenképpen érdemes tudni, hogy azon a navigációs készüléken, amit éppen használunk, hogyan lehet célpontot megadni GPS koordináták bevitelével. Célszerű még hazánkban, indulás előtt ellenőrzött körülmények között letesztelni a megfelelő működést.

Milyen pontokat tartalmaz az adatbázis?

  • mászóhely parkoló

  • szállás (vadkemping, freecamp, camping, apartman)

  • bolt (mászóbolt, élelmiszer üzlet, bevásárló központ, internet elérés)

  • gyalogos ösvény elágazás

  • maga a mászóhely

Irányelvek GPS koordináták mentéséhez

  • Mindenképpen álló helyzetben mentsük a GPS koordinátákat, és ne mozgás közben.

  • A kívánt parkolóban álljunk meg, még akkor is ha tele van, akár gyalogosan megközelítve, és ott mentsük le a GPS koordinátát.

  • A mentést követően a POI nevének megadásakor a maximális karakterszám: 20

  • A POI szöveges elnevezését a következőképpen kell végezni:

   • ország azonosító két karakterben

   • mászókörzet, régió

   • mászóhely, vagy település

   • konkrét helyszín megnevezése

Példa:

  • IT Arco Massone Paring Place

  • IT Arco Riva del Garda Apartman

  • AT Zillertal Mayrhofen C@fe Tirol

A mászó POI adatbázis tartalma

Az adatbázis jelenleg kb. 600 POI-t tartalmaz. Országok szerint tölthetitek le az ország nevére kattintva:

Ausztria: Adlitzgraben, Hohewand, Zillertal, Geisterschmiedwand, bécsi Kletterhalle, Schlaierwasserfall, Merkeinstein.

Csehország: Petrohrad.

Franciaország: Fontainebleau, Briancon, L'argentiere.

Horvátország: Brela, Limski Kanal, Lucano, Medveja, Omis, Ponte Porton, Vintjan.

Japán: Horai.

Magyarország: Ezüst-hegy, Kis-Gerecse, Tardos, Ördög-árok, Róka-hegy, Várgesztes.

Németország: Frankenjura.

Olaszország: Arco, Ceredo, Covolo, Ferentilo, Finale, Grotti, Lumignano.

Spanyolország: Abella de la Conca, Ager, Alos de Balaguer, Calders, Cavallers, Coll de Nargo, Collegats, Cubells, El Cogul Boulder, El Garra, El Garraf, Gelida, La Cova de Juncosa, La Pauta, Margalef, Montserrat South, Oliana, Os de Balaguer and Tartareu, Perles, Santa Ana, Santa Linya, Siurana, St. Llorenc de Montgai, Terradets, Tres Pons, Vilanova de Meia.

Szlovénia: Bohinjska Bela, Črni Kal, Mišja Peč, Osp.

A mászó POI-kat országonként importálhatjátok a GPS-etekbe. Mi iGO8-at használunk, de mivel az adatbázis KML formátumban van, ezért számos GPS készülék programjába betölthető. Az iGO8-hoz készítettünk egy Mászó POI-k kezelése című dokumentumot. Ezt ZIP-be tömörítve letölthetitek egy segédprogrammal együtt. Ebben minden fontosat megtaláltok, ami az importáláshoz és az exportáláshoz kellhet. Ha segíteni tudtok a gyűjtésben, akkor Ervinnek vagy Leventének tudjátok elküldeni. Köszönjük a segítséget, és használjátok egészséggel!

A Gerecse.com-ról letölthető GPS koordináta párok vagyis a mászó POI adatbázisok csak és kizárólag saját felhasználásra tölthetők le. Semmi nemű anyagi haszonszerzésre nem használhatóak. Copyright. Minden jog fenntartva! All rights reserved!